Information about General Data Protection Regulation
Indijas alu tempļi Satori ceļa tūrē
5 May 2019

Indijas civilizācija ir viena no vecākajām uz mūsu planētas. Indija sevī glabā leģendas un tradīcijas, senos tempļus un spēka vietas, un ir gatava dalīties ar šīm bagātībām. Tūkstošiem gadu laikā ir mainījušās valsts robežas un valdošās dinastijas, kultūra evolucionēja, uzņemot sevī paaudžu pieredzi un garīgos meklējumus. Indijas auglīgajā zemē radās varenas reliģijas - sikisms, džainisms, budisms, hinduisms. Visas šīs tradīcijas joprojām ir plaši pārstāvētas Indijas reliģiskajā paletē.

Ja vēlaties uzzināt vairāk par Indijas valdošo dinastiju un reliģisko kultu vēsturi, to izdarīt palīdzēs saglabājušies arhitektūras pieminekļi, kas uzskatāmi parāda seno impēriju varenību.

Neapšaubāmi, viens no svarīgākajiem senās vēstures pieminekļiem ir Indijas alas tempļi, kas kalpoja kā patvērums un galvenais izglītības centrs budisma, hinduisma un džainisma sekotājiem kopš mūsu ēras sākuma. 

Slavenākie un labi saglabājušies alas tempļi atrodas Maharaštras štatā, netālu no Aurangabadas pilsētas - senās Mugulu impērijas galvaspilsētas. Ilgi pirms Mogulu ierašanās šis reģions bija tirdzniecības un reliģijas attīstības centrs. Senie tirdzniecības ceļi šķērsoja Dekanas līdzenumus, un svētceļnieki atrada patvērumu alās, kuras tika pārveidotas garīgajās mājvietās. 

Ajanta un Elloras alu tempļi ir īsti senās Indijas mākslas un arhitektūras dimanti. Mūsu ēras sākumā vēl eksistēja tirdzniecības ceļi gar Dekāna plakankalnes (mūsdienu Maharaštra) teritoriju. Kopā ar tirgotājiem pirmie budisma bhaktas devās, nesot savu ticību uz Dienvidindijas teritoriju. Lai glābtos no sezonas lietavām un saules svelmes, ceļotājiem bija nepieciešama pajumte. Klosteru un tempļu būvniecība bija ilgs un dārgs process, tāpēc pirmie svētceļnieki kā patvērumu izvēlējās alu klinšainajos kalnos, kas deva patvērumu no svelmes un lietus. 

Pirmās budistu alas tika izcirstas 2. gs. p. m. ē, tad tie bija vienkārši un neparīkoti patvērumi. Vēlāk, 4-6 gs. mijā, alu tempļa kompleksi kļuva par milzīgām klosteru pilsētām, kurās dzīvoja simtiem mūku, un alas pārvērtās trīsstāvu klosteros, mākslinieciski izdekorēti ar skulptūrām un sienu apgleznojumiem.

Ajantas un Elloras alu pilsētās tika atzītas trīs reliģijas - hinduisms, džainisms un budisms. Tagad alu kompleksu teritorijā var redzēt šo trīs reliģiju senās statujas un sienu apgleznojumus. Pirmie alu pilsētu iedzīvotāji bija budisti, tad atnāca hinduisti, un pēdējie tika izcirsti džainistu tempļi.

Archive events 1
28 February - 14 March 2020 17:00 - 7:00
Satori ceļš uz Indijas dienvidiem