Information about General Data Protection Regulation
ģimenes svētki- Masļenica
13 March 2016 11:30 (Event completed)
Masļenica ir līksmi un draiskulīgi seni slāvu svētki, kas ilgst veselu nedēļu. Šie svētki sasaucas ar latviešu Meteņiem. Cilvēki līksmi pavada apnikušo ziemu un sagaida ilgi gaidīto pavasari. Pat pankūkām, kuras ir obligāts masļeņicas atribūts, ir simboliska nozīme: tās ir apaļas, dzeltenas un karstas kā saule, kura kļūst aizvien spilgtāka, padarot dienas garākas! Parasti masļeņica tiek svinēta nedēļu pirms Lielā gavēņa. Tādēļ pirms šī ilgstošā un stigrā gavēņa ir jāizklaidējas, katru dienu jāiet ciemos un jāsagaida ciemiņi pašiem. Šajā laikā cilvēki meklē izlīgumu ar saviem tuviniekiem, piedod aizvainojumus un lūdz piedošanu. Tradicionāli tika uzskatīts, ka cilvēkam, kas slikti un trūcīgi ēdis Masļeņicas nedēļas laikā, visu gadu neveiksies, turpretī uz masļeņicas mielastiem un līksmību skatījās kā uz maģiskiem gaidāmās labklājības, uzplaukuma un veiksmes priekšvēstnešiem.

Ielūdzam Jūs uz jautrajiem ģimenu svētkiem, kas veltīti Ziemas- ziemiņas pavadīšanai. Jūs sagaida masļeņicas programma ar spēlēm, joku konkursiem, mīklām, pārsteigumiem, ķekatām, dziesmām, tējas dzeršanu un gardām pankūkām. Svētku kulminācijā tiks dedzināta salmu lelle, kas simbolizē ziemu, un nozīmē, ka pavada ziemu līdz nākamajam gadam. Masļeņica aiziet un kopā ar to arī ziema! Tiek uzskatīts, ka attīrošā uguns paņem visu slikto, kas bijis pagājušajā gadā.
Ģērbiet bērnus spilgti un svinīgi, priekšroka tiek dota krievu tautastērpiem vai to elementiem. Lūdzu, paņemiet arī maiņas apavus vai zeķītes. Līdzi ņemiet cienastu- pašceptas pankūkas un pildījumu.


NORISES LAIKS: 13 martā,  plkst. 11.30
NORISES VIETA: centrs „Svētgrīvas”.  Autošoferus, kuriem būs brīvas vietas mašīna arī lūdzam piebraukt pl. 10.30 pie RIMI (Vienības gatvē 95)
DALĪBAS MAKSA: ziedojumi. Visi savāktie līdzekļi tiks izmantoti bērnu studijas organizēšanai.
Project:
We are together
Address:
Svetgrivas
Tags:
culture, family